Lietuvos politikai skaičiuoja kiek kitaip, nei visa Europa

Jiems atrodo, kad mokesčiai yra vienintelis kintamasis lygtyje. Jei jį padidini, rezultatas neabejotinai didėja, tuo tarpu kiti dydžiai, tokie kaip koeficientai, iš kurių tie mokesčiai dauginasi, yra konstantos. Na, bent jau jiems.

Lietuvos viešbučiai ir restoranai su tuo anaiptol nesutinka. Liepos 5-osios vakarą, kai visa Lietuva minės Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, viešbučiuose ir restoranuose bus užgesintos šviesos – patalpas apšvies tik žvakės. Tokioje protesto akcijoje dalyvaus apie 300 viešbučių iš visos Lietuvos didžiausių miestų ir lankomiausių kurortinių miestelių. Nepamirškime, kad minėtos šventės proga Lietuvą aplankys daugybė aukštų kitų Europos bei pasaulio šalių pareigūnų.

Esu tikras, kitų, pavyzdžiui, Europos Sąjungos šalių atstovams bus įdomu sužinoti, kodėl viešbučiai ir restoranai protestuoja – ir sužinoję, manau, bus stipriai nustebę. Šiek tiek skaičių: iš 27 Europos šalių 20-yje PVM mokestis apgyvendinimo paslaugoms neviršija 10%. Liuksemburge jis tik 3%, Prancūzijoje – 5,5%, tuo tarpu Lietuvoje jis siekia 19%, ir Vyriausybė žada dar jį didinti. Tai – dar ne pabaiga.

Tuo metu, kai visa Europa viešbučiams ir turizmui laisvina mokesčių gniaužtus, Lietuva (ir, atrodo, Latvija) juos tik dar labiau veržia. Vyriausybė, atrodo, pamiršta, kad turizmas yra vienas didžiausių įplaukų šaltinių tada, kai nieko kito paklausaus pasiūlyti interesantams negalime. Neturime nei naftos klodų, nei deimantų kasyklų, tačiau turime 99 kilometrus jūros, turime Vilniaus ir Kauno senamiesčius, Druskininkų pušynus, turime ežerus ir upes. Tai – lobis, kuris nesunkiai konkuruotų su kitų šalių gražumais, jei Vyriausybė suprastų, kad didindama mokesčius panaikina galimybę konkuruoti Europos turizmo rinkoje.

6 Responses to “Lietuvos politikai skaičiuoja kiek kitaip, nei visa Europa”

  1. os
    July 7th, 2009 | 00:01

    taip…o be daktarų nebus sveikatos, be mokytojų - šviesos ir mokslo, be transporto nebus pilno šaldytuvo, be policijos tvarkos, be teisėjų teisingumo ir t.t. ir t.t.

    jeigu taip pasiduoti kiekvienos industrijos šantažui, tai greitai sėdėsim prie suskilusios geldos for ever…..dabartinę geldą stengiamasi gelbėt…..

    malonėkite parodyti, kuri sritis nėra tokia gyvybiškai svarbi šaliai???

  2. July 7th, 2009 | 09:56

    Esmė ne tame, kad viešbučiai kažkuo būtų svarbesni šaliai, aš paėmiau tik vieną šio reikalo aspektą - turizmo skatinimą.

    Geldos gelbėjimą Vyriausybė įsivaizduoja savotiškai - apkrauname geldą mokesčiais, ir ji pati save išgelbės. Arba vieną irklą apmokestinam labiau nei kitą. Tada automatiškai padidės įplaukų ir gelda vėl gyvuos.

    Bet įplaukos automatiškai nedidėja ir reikia keisti sąlygą, o ne didinti kintamuosius. Reikia permąstyti, kodėl kitos šalys mažina mokesčius, ir surenka didesnius mokesčių kiekius, o didinančios mokesčius didina ir skolas.

    Su daktarais, mokytojais, transportininkais, policininkais, teisėjais ir t.t. yra visai kita kalba. Jiems yra mažinami atlyginimai. Jie yra valstybės tarnautojai, todėl mokesčiai jiems nelabai terūpi.

  3. Vaida
    July 7th, 2009 | 10:27

    O ko gi dar galima tikėtis iš tokios vyriausybės? Juk ir taip aišku, kad nelabai Lietuva rūpi mūsų seimūnams. O kaip kovoti su krize? “Paprasta… padidinkim mokesčius ir tegu gyventojai moka. Mes pinigų turim užtekninai, o jei atsiras trūkūmas, juk bet kada galim iš valstybės “pasisikolinti” ar ne?”. Garantuoju, kad kiekvienas mūsų “išrinktasis” taip pagalvoja, o ką mums, žmonėms daryt? Šiuo metu tiek daug žmonių atleidžiama iš darbo, jog žmonės kiekvieną dieną į darbą eina su baime..”O jeigu šiandien” mane atleis”? Ne jau tauta mūsų “princams” visai nerūpi? Garantuoju, kad ten nesėdi nė vienas be nuodėmės, kurias mes žinome, bet negalime pašalinti.

  4. os
    July 7th, 2009 | 13:15

    nežinau Valdemarai, kurgi tie visi šviesuoliai su teisingais sprendimais…..t.y. kur gi jų siūlomi sprendimai?

    ir kaip gi reikia keisti tą sąlygą?

  5. July 8th, 2009 | 11:07

    Nežinau ir aš, nuoširdžiai sakau. Kaip ir po nepriklausomybės atgavimo, taip ir dabar mes į seimą kišame senius, kurie politikai netinka dar nuo tada, kai Brežnevas buvo valdžioj.

  6. turistautojas
    August 16th, 2009 | 22:04

    Kiek pamenu, ir mažų mokesčių procentų laikais turizmas pas mus neklestėjo.
    Iš vienos pusės, galiu pasakyti, kad vakariečiai nustemba, pas mus sužinoję viešbučių kainas. Gal jie susidarę nuomonę apie LT kaip pigią turistinę šalį, užtat ir nustemba. Brangu.
    Iš kitos pusės - mūsuose nėra bed and breakfest tipo viešbučių, tų, kur pigesni. Patikėkite, juose apsistoja tikrai ne paskutiniai plikšiai.
    Beje, apie kainas. Su žmona, berods, 2006 metais, savaitei išvykome pagyventi mūsų pajūry, Giruliuose. Taigi, vaizduoju: tarybinių laikų pionierių stovykla su visais iš tų laikų likusiai pastatais. Kambariukas, kuriame telpa dvi lovos ir spintelė, kainuoja kiekvienam žmogui 20 (dvidešimt) litų parai. Nori patalynės - dar 7 litai savaitei. Patalynė tą savaitę nekeičiama (tiesa, mes buvome 5 dienas). Dušas - bendras, karštas vanduo normuojamas. Tualetas - bendras. Skaičiuojam - viskas mums kainuoja 207 lt už 5 dienas. Jokios virtuvės, sandėliuko, šaldytuvo ar pan.
    Mano žmona tuo metu dirbo viešbutyje, susipažino su lenkų turiste, kuri užsiima turizmu. Taigi, pas lenkę: viloje kambariukas su atskiru tualetu ir dušu, bendra virtuve kainuoja 35 zlotus (tada apie 35 litus). Tiesa, mes ten neatostogavome, bet nuotraukose bent atrodė tikrai gražiai.
    Tai gal va čia yra bėda su turizmu? Arba beda tame, kad 2006 metais Latvijoje kempingą galima buvo surasti už 75 km nuo jūros vos ne kiekviename kaime, o Lietuvoje - tik Vilniuje ir dar vieną kitą? 2007 metais buvau Palangoje tokio pat lygio “apartamentai” kaip ir Giruliuose. Tai buvo tų apartamentų paskutinė vasara, nes kitais metais juos nugriovė ir puolė statyti kotedžus.
    Artimesni laikai - praeiti naujieji metai. Gauname palei Lazdijus išsinuomoti vasarnamį šventėms. Pradinė kaina 5000 (penki tūkstančiai) litų trims dienoms!!!! Pavyksta numušti iki 2500. O pakalbėjus su šeimininke - kodėl neviliojat lenkų - pasirodo, kad pas lenkus pigiau….

    Kas trukdė turizmo verslininkams su 5 proc. plėtoti turizmą Lietuvoje? Mano galva - godumas.

Leave a reply