Darbai, viešieji ir privatieji - kas geriau?

Balandis 4th, 2009

Esu beveik visiškai įsitikinęs, kad neįmanoma vienreikšmiškai atsakyti į šį klausimą. Paskutinių kelių mėnesių situacija keičia visų požiūrį į darbą. Atrodo, dar prieš kelis metus turėjom didelį pasirinkimą, visos kavinės, statybos, privačios įmonės išskėstom rankom priiminėjo darbuotojus, mažindami ir taip nedidelį bedarbių skaičių, tuo tarpu dabar praktiškai visi dreba dėl savo darbo vietos. Iš draugų, pažįstamų ir kolegų plaukiančios naujienos apie atleidimus iš darbo drąsos taipogi neprideda. Dar blogiau, jei atleidimo lapelį gauni pats - kas toliau? Kaip ieškoti darbo? Juk pats vargu ar susiieškos.

Darbo biržoje šiuo metu irgi ne pyragai. Į „geresnes“ vietas taiko po keliasdešimt kvalifikuotų darbininkų, su kuriais konkuruoti - labai sunku. Žinant Lietuvos valdininkus ir valstybės tarnautojus, galima drąsiai spėti, kad kyšininkavimas ten klesti. Kas geriau „patepa“, tas ir geresnę vietą turi. Ką daryti tiems, kurie visą gyvenimą dirbo vieną darbą, ir staiga atsidūrę bedarbių eilėje turi arba persikvalifikuoti (kas beveik pensijinio amžiaus sulaukusiam žmogui yra itin sunku), arba eiti dirbti to, kas nereikalauja jokios kvalifikacijos.

O kas nereikalauja jokios kvalifikacijos? Statybos ir viešieji darbai. Dėl pirmojo, žinoma, galime ginčytis, tačiau pats ilgai dirbau pagalbiniu darbuotoju, todėl iš dalies žinau, koks ten darbas. Viešieji darbai? Taip, skamba kaip oranžinė liemenė ir beržų šakų šluota, tačiau bent jau minimalias pragyvenimui reikalingas išlaidas gali užsitikrinti. O ir darbas - ne laivus iškraudinėti, ipod’ą į ausis ir šiūruoji šaligatvius. Gėda, nesmagu prieš kaimynus, bet pinigai - visų vienodi.

Viešieji darbai: bausmė ar išeitis?

Dalintis su kitais:

2 Responses to “Darbai, viešieji ir privatieji - kas geriau?”

  1. Puikuzas on Balandis 7, 2009 2:23 vakare

    Zinai, darbas yra darbas. Pinigai nekvepia. Nesvarbu kokiu budu tu juos gauni, jeigu gauni. Tai mano nuomone.

    Man pvz lygiai vienodai ka apie mane galvoja ir manau kad tai laisvo zmogaus poziuris. Reikia buti stipriam kad ignoruoti kitu nuomone.

    Ir nzn kodel viesieji darbai bausme, niekada tokiu nedirbau, bet tiesiog kai kurie zmones tvarkosi savo kiemuose ir panasiai be atlyginimo.

    O del oranzines liemenes - tai zinok net ir policija ten tokias devi. Kai kada.

  2. valdemaras on Balandis 7, 2009 10:38 vakare

    Puikiai žinau, kad darbas yra darbas, ir niekada jokio nesikračiau. Tiesa, dar gyvenimas neprivedė iki tos linijos, kai reikia rinktis betką, tačiau jei taip ir nutiktų, neprapulčiau.
    Viešieji darbai kaip bausmė, mano nuomone, yra itin sveikintinas dalykas. Taip ir Temidė nelieka alkana, ir miestas geriau atrodo. Tiesa, daugeliui žmonių dėl to susiformuoja įvaizdis, kad oranžines liemenes dėvi tik kažkuo nusikaltę žmonės - tai atbaido bedarbius, kuriems yra siūlomas toks darbas kaip pragyvenimo šaltinis. Tiksliau, atbaidydavo. Sprendžiant iš paminėto straipsnio, šis stereotipas yra nugalimas.
    O dėl policijos, dėvinčios oranžines liemenes - sorry, niekada neteko jų su tokiom matyti. Tik su salotinėmis.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (būtinas)

Email (būtinas)

Svetainė

Speak your mind